Mitä sinä haluat joululahjaksi?

Sana lahja voidaan ymmärtää monella tavalla, riippuen tilanteesta ja ihmisestä. Pieni lapsi ajattelee usein jotain lelua, aikuinen rahaa, vanki vapautta, sairas ihminen terveyttä. Listaa voisi jatkaa melko pitkäänkin. Tähän vuoden aikaan monilla meistä on lahjat mielessä, näin on ainakin lapsiperheissä.

Kun ihminen ikääntyy, hän ei usein enää halua lahjoja. Ei ole välttämättä mitään toiveita eikä odotuksia. Näin siis ainakin silloin, jos asiaa kysytään. Todellisuudessa jokaisella on joitakin toiveita, jos ei mitään muuta, niin ainakin se, että tulisi joitakin toiveita ja odotuksia elämään. En usko, että on hyvä asia, että ihminen kadottaa elämässä odotuksen ja kaipauksen. Usko pois, se ei tee sinulle hyvää. Muutut pikkuhiljaa kyynisemmäksi ja monella tavalla sisäisesti harmaaksi. Lähelläsi elävät ihmisetkin voivat todeta, että et halua etkä odota enää mitään.

Joulun aika on usein melkoista häsellystä ja ajatukset pyörivät tavaran ostamisen ja antamisen ympärillä. Joulun jälkeen useimmille tuleekin joko rauhallinen tai tyhjä olo. Niille tulee rauha, jotka antoivat ja niille, joilla oli saatavan tavaran suhteen liian suuria odotuksia, saattaa tulla hieman tyhjä olo. Yhtenä ihan yksinkertaisena ohjeena Raamatussa onkin ”Autuaampi on antaa kuin ottaa” (Apt. 20:35). Eli ihminen on onnellisempi, jos hän antaa omastaan, kuin hän olisi passiivisena vastaanottajana.

Tässä elämässä paras lahja on tietenkin se, että ihminen on täydellisen tyytyväinen ja onnellinen. Ainut ongelma meillä ihmisillä on vain siinä, että me emme voi sitä saada mistään tavarasta, rahasta, kokemuksista, maineesta tai kunniasta. Aina on jokin asia vajaata tai puutteellista tai sitä on liian vähän. Luojamme on meidät luonut omaan yhteyteensä ja vain siinä yhteydessä meissä oleva kaipaus saa tyydytyksen. Meillä on kuitenkin iso ongelma tämän suhteen, yhteys Luojaamme katosi syntiinlankeamuksessa. Ratkaisuna tähän itse Jumalan piti syntyä ihmiseksi ja sovittaa ihminen itsensä kanssa. Siksi Jeesus syntyi tallin seimeen!

Jani Rantanen, Virtain Helluntaiseurakunta

BLOGIKIRJOITUKSET

Mitä sinä haluat joululahjaksi?

Julkaistu : 7.12.2022

Yhteistyötä ja toisenkin parasta

Julkaistu : 6.4.2021

Pastorin joulukirje

Julkaistu : 23.12.2020

Nazarin joulukirje

Julkaistu : 23.12.2020

Lahja kaikille

Julkaistu : 17.12.2019

UUSIMMAT ARTIKKELIT

Anna paremmat eväät elämään

Julkaistu : 14.8.2023